Arbeidsconflicten kosten een hoop negatieve energie, maar ook tijd en geld. Zo is 60 tot 70% van het ziekteverzuim conflict gerelateerd. Daarnaast hebben arbeidsconflicten niet zelden ook negatieve uitstralingseffecten op andere onderdelen van de organisatie. Dat is onder meer nadelig voor de arbeidsmotivatie en kan op den duur leiden tot verminderde productiviteit.
Daarom is het zaak om het arbeidsconflict zo snel mogelijk op te lossen, zodat de zaken gewoon weer doorgang kunnen vinden. Niemand zit te wachten op juridische procedures die erg lang kunnen duren en waarvan de uitkomst onzeker is.
Tijdens het mediationproces worden mensen aangesproken op hun eigen kwaliteiten en hun verantwoordelijkheid. Door middel van interventies helpt de mediator partijen om uit hun rol van strijder of slachtoffer te stappen en deelnemer te worden aan de oplossing van de ontstane problemen. De oplossing die zij daar samen voor bedenken is de beste.
Het is onze ervaring dat in 75% van alle arbeidsconflicten die door middel van mediation worden aangepakt tot een voor beide partijen bevredigend resultaat leiden, dat wil zeggen beide partijen zijn tevreden en opgelucht. Dat geldt ook vaak voor de organisatie als geheel, die zich weer helemaal kan richten op bedrijfsdoelstellingen.
In geval er onverhoopt geen overeenkomst wordt bereikt, kunnen partijen overwegen alsnog een oordeel van de rechter te vragen. Alle informatie, uitspraken, meningen en feiten die gedurende de mediation door de betrokken partijen zijn uitgewisseld, blijven geheim en kunnen dus niet gebruikt worden in procedures. Met andere woorden: wanneer geen resultaat bereikt wordt, is de (juridische) positie van partijen precies hetzelfde als vóór de mediation.